Επισκέπτες

308209
ΣήμεραΣήμερα176
ΧθέςΧθές44
ΕβδομάδαςΕβδομάδας297
ΜήναΜήνα1525
ΣυνολικάΣυνολικά308209

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 99 επισκέπτες και κανένα μέλος

facebook

Ισλαμική αρχιτεκτονική

Τέμενος Οσμάν Σάχ-Κουρσούμ Τζαμί

Tο σύμπλεγμα του Κουρσούμ Τζαμί βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων κοντά στον Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου.

 

Το τζαμί είναι το 79ο από τα 81 τεμενη που πραγματοποίησε ο αρχιτέκτονας Κοκά Σινάν με ημερομηνία ίδρυσης 1566. Το τέμενος είναι μια απλούστατη μα στιβαρή κατασκευή. Αποτελείται από μια κυβική βάση (διαστάσεων 21μ*21μ*22,5μ) στην οποία εδραζεται ένας υπερμεγέθης ημισφαιρικός τρούλος καλυμμένος με μόλυβδο, απ' όπου και παίρνει το όνομά του (κουρσούμ=μόλυβδος) και προστώο από 6 μονολιθικούς κίονες.

 

Πίσω από το τέμενος βρίσκεται ο τουρμπές (μαυσωλείο) με οχταγωνική κάτοψη και ημισφαιρικό τρούλο.


Το συγκρότημα συμπεριελάμβανε και ένα τρίτο κτίριο, τα χαμάμ του Οσμάν Αγά, ύψους 2 ορόφων με τέσσερις ημισφαιρικούς τρούλους. Κατά τη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου, το κτίριο διαμορφώθηκε και χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακές μέχρι τις μέρες μας.

 

Οι εργασίες μας ( μελέτη εφαρμογής και επίβλεψη) στις αρχές της δεκαετίας του '90 (1993-1994), είχαν ως σκοπό να επαναφέρουν το μνημείο στην αρχική του μορφή και στατική του επάρκεια.

 

Η επέμβαση έχει ως σκοπό να ανανεώσει την περιοχή, να διαφυλάξει το μνημείο και να προσφέρει την περιοχή σε πολίτες και επισκέπτες, δίνοντας τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν πολιτισμικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, αφού η μελέτη περιελάμβανε τόσο την αναστήλωση και συντήρηση του μνημείου, ωστε να χρησιμοποιηθεί ως πολυλειτουργικός χώρος και αίθουσα πολιτισμικών εκδηλώσεων, όσο και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου

 

Απόψεις του Τεμένους πριν τις εργασίες αποκατάστασης:

 

01.jpg

 

Στιγμιότυπα από τις εργασίες:

 

01.jpg 02.jpg 03.jpg 04.jpg 05.jpg

 

Το Τέμενος σήμερα:

 

01.jpg 02.jpg 04.jpg

 

•πατήστε πάνω στις εικόνες για μεγέθυνση

Πολιτική απορρήτου...

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε ότι θα σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...